Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΠΣΑΠ: Στην Ελλάδα, μόλις το 0,3% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχει τα προς το ζην


Με αφορμή την έρευνα της FIFPro (Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συνεργασία (EIC), που θέλει το 45% των παικτών στον κόσμο να κερδίζει λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα (για την ακρίβεια 934), ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών), Σταμάτης Συρίγος, φιλοξενήθηκε στο Πρακτορείο FM 104,9 και στην εκπομπή Παίζουμε Μπάλα.


Ο 44χρονος πρώην ποδοσφαιριστής αναφέρθηκε αρχικά στην σχέση των ποδοσφαιριστών με τον τζόγο, τονίζοντας: «Έχει ξοδευτεί πολύς χρόνος και χρήμα για το θέμα, αλλά έχουμε μπει σε ένα κυνήγι μαγισσών. Όλα μας φαίνονται ύποπτα. Σε μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη με τη συνδρομή της FIFA και της Europol, προέκυψε πως αυτοί που πρώτα απ' όλα φταίνε, είναι οι παράγοντες. Φυσικά, όμως, οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες. Αν εμπλακεί ένας ποδοσφαιριστής με το στοίχημα, στο τέλος δεν θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους γονείς του. Αξίζει τον κόπο;». 

Έχοντας περίπου 350 αγώνες στο κοντέρ του, ο Σταμάτης Συρίγος γνωρίζει καλά τι συμβαίνει με τους ποδοσφαιριστές και την οικονομική τους κατάσταση: «Την προηγούμενη Τρίτη, σε ένα συνέδριο που έγινε στην Κύπρο και στο οποίο κληθήκαμε μόνο εμείς από όλους τους αντίστοιχους ΠΣΑΠ του κόσμου, έγινε ξανά ξεκάθαρο πως μόνο το 3% των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο, μπορεί να είναι και στο 0,3%. Από το γενικό δείκτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είναι στο 45% παγκοσμίως, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο»

Με τη συζήτηση να πηγαίνει ξανά στα χειραγωγημένα παιχνίδια, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ ξεκαθάρισε: «Οι ενδείξεις που έχουμε εμείς για προ-συνεννοημένους αγώνες, είναι πάντως λιγότεροι από αυτούς που εμφανίζονται στο Blackbook (σ.σ. «μαύρο βιβλίο» της UEFA). Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όμως, και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε. Από το 2010 και μετά, οι μισθοί των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχουν κοπεί πάνω από 50%. Αξίζει να αναφέρουμε, πάντως, πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει για τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές της πολλά οφέλη».

Ερωτηθείς, δε, και για τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν με τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων σε Σούπερ Λιγκ, Φούτμπολ Λιγκ και Γ' Εθνική, ο Σταμάτης Συρίγος επεσήμανε: «Βασική αιτία όλων αυτών των διακοπών ήταν τα φαινόμενα βίας. Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε σε κάθε εμπλεκόμενο, είναι πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το χώρο. Έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο, να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: