Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Peter Schmeichel - ΕΓΙΝΕ 53 ΧΡΟΝΩΝ

Ο Πέτερ Σμάιχελ έκλεισε πριν λίγες μέρες τα 53  του χρόνια και το Κοντά Στα Σπορ  κάνει αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν του ύψος 1,93 μέτρα Δανού παλαίμαχου κίπερ.


Ο Πέτερ Σμάιχελ γεννήθηκε στο Γκλάντσαξε της Δανίας από Πολωνό πατέρα και Δανή μητέρα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 στη Γκλάντσαξε Χίροου, έμεινε για τρία χρόνια, πέρνοντας μεταγραφή στη Χβίντοβρε. Αγωνίστηκε με τα χρώματα της τελευταίας για μία τριετία, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει, και κατόπιν αποδέχθηκε την πρόταση της πανίσχυρης τότε Μπρόντμπι Κοπεγχάγης. Έμεινε στη Μπρόντμπι τέσσερις σεζόν. Τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Δανίας ήταν αρκετά για να πάρει κλήση για πρώτη φορά στην εθνική του, ενώ είδε τη φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας του.





Το καλοκαίρι του 1991 ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, καταβάλλει 505 χιλ. λίρες και φέρνει τον γιγαντόσωμο Δανό στο «Ολντ Τράφορντ»! Για τις επόμενες οκτώ περιόδους ο Σμάιχελ ήταν βασικός και αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια των «κόκκινων διαβόλων», καταγράφοντας 292 συμμετοχές και βοηθώντας τους να κάνουν δικά τους πέντε πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα Λιγκ Καπ, τέσσερα Τσάριτι Σιλντ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ(1999) και ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1991)! 




Όταν ο κύκλος του στη Γιουνάιτεντ έκλεισε, επέλεξε να αφήσει τη «Γηραιά Αλβιώνα» και να «μετακομίσει» νοτιότερα, στην Πορτογαλία και τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Πήρε αμέσως φανέλα βασικού, και την πρώτη του σεζόν στα «Λιοντάρια» συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η ομάδα να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα από το... μακρινό 1982!



Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...  video 



Μετά από δύο χρόνια παραμονής στη Λισαβώνα ο Δανός επέστρεψε στο νησί για λογαριασμό της Άστον Βίλα, όπου άνηκε για μια σεζόν. Έπειτα έπαιξε μία χρονιά στη συμπολίτισσα και... «αιώνια» αντίπαλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Σίτι, και ύστερα κρέμασε τα γάντια του!

Επίσης, ο Πέτερ Σμάιχελ αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο από την IFFHS το 1992 και το 1993, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1992 με την Εθνική Δανίας και έλαβε μέρος σε άλλα τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1988, 1996, 2000) και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1998).  Ο Πέτερ Σμάιχελ παραμένει μέχρι σήμερα ο ρέκορντμαν συμμετοχών με 129 παρουσίες στην Εθνική Δανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: